2009-09-30 15:26:12• hírek • Ferenczi Noémi

Pályaválasztás 2009-ben

Mindhárom szatmárnémeti magyar tannyelvű középiskola szép felvételi eredményekkel büszkélkedhet. Alig akad néhány diák iskolánként, aki máris a munka mezején próbálja megtalálni a helyét.

Nem készül hivatalos kimutatás arról, hogy melyik diák hol tanult tovább, viszont minden iskolában összesítik az ismert adatokat.

A Református Gimnáziumban idén három osztály végzett. A filológia, matematika-informatika és teológia profilú osztályokban összesen 63 diák ballagott, 62-en sikeresen leérettségiztek. Szilágyi Éva igazgatónő büszke a gimnázium diákjainak idei eredményeire, ugyanis 46 diák választotta a továbbtanulást, igaz, csupán 52 diák tudatta volt osztályfőnökével, hogy hol sikerült elhelyezkednie. Az ismert adatok függvényében elmondható, hogy nagyon nagy a szórás a szakok tekintetében. Ez annyit jelent, hogy nem volt úgynevezett „divat szak" az idén, illetve hogy a reál szakosok is választottak humán, illetve a humán szakokon végzett diákok is választottak reál pályákat - magyarázta az igazgatónő.

A Református Gimnázium diákjai közül csak ketten folytatták Magyarországon pályájukat, 44-en az erdélyi felsőoktatási intézményekben tanulnak tovább. A legtöbben a Babes-Bolyai Tudományegyetemet választották, viszont szép számmal voltak jelentkezők a Partiumi Keresztény Egyetemen és a szatmárnémeti egyetemeken is. Az igazgatónő szerint, a gazdasági válság nagyban befolyásolta a diákok pályaválasztását. Teológiára egyetlen diák sem felvételizett. Ez annak tudható be, hogy az utóbbi években telítődött a munkaerőpiac. A vallástanári és a szociális munkás képzéstől is elfordultak a diákok. Ez utóbbitól amiatt, mivel a szociális háló fejlődése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Csupán 6-7 diák választotta a pedagógusi pályát. Ami fellendülőben van a földrajz és a turisztika szak. Szilágyi Éva szerint, ez az Unió felé való nyitásnak tudható be, vagyis a diákok bíznak a turizmus fellendülésében.


A gazdasági válság nagyban befolyásolja a diákok pályaválasztását
A gazdasági válság nagyban befolyásolja a diákok pályaválasztását


A Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpontban két osztály 49 diákja ballagott. Ádámkó István igazgató a Szatmár.ro-nak elmondta, nem alakultak ki trendek a továbbtanulást illetően. A diákok körülbelül 94%-a a továbbtanulást választotta. Az előző évekhez képest kevesebben felvételiztek magyarországi felsőoktatási intézményekbe, főleg a BBTE-en és a vásárhelyi felsőoktatási intézményeket választották. A választott szakok palettája igen széles.

Az iskolaközpont diákjai közül néhányan vegyészmérnökire, orvosira, közgazdasági, földrajz, turisztika szakra felvételiztek. Teológiára 3-4 diákot vettek fel. „Fontos az iskolai tanácsadó pályaorientációs tevékenysége, aki olyan programokat szervez, mely által a diákoknak segít a pályaválasztásban. Évente tartunk nagyszabású pályaorientációs rendezvényt, melyre az iskolai tanácsadó különböző hivatású embereket hív meg, akik az adott szakmáról tájékoztatják a diákokat"- magyarázta az igazgató. A tanári pálya kevésbé volt vonzó az idén érettségizettek számára.

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban hat osztály 150 diákja végzett, két matematika-informatika, két természettudományok és két filológia profilú osztály. A diákok túlnyomó többsége a kolozsvári felsőoktatási intézményeket választotta és az előző évekhez képest a Magyarországra is több diák felvételizett, vagyis összesen 15-en - tudtuk meg Elek Imre igazgatótól. A legtöbb diák az adott osztály profiljának megfelelő egyetemi oktatást választott. A matematika-informatika szakosok főleg mérnöki, informatikusi pályát választottak, míg a természettudományok szakról nagyon sokan orvosira, gyógyszerészetire, biológiára, kémiára felvételiztek.

A humán osztályos tanulók a pszichológia, szociológia és turizmus szakokat részesítették előnyben. Orvosi, fogorvosi és állatorvosi szakra összesen húsz diák, közgazdaságra pedig 25-en jutottak be. Színművészeti egyetemre egy vagy két diák nyert felvételt. „Büszkék vagyunk a diákok eredményeire. Egy diákunk például elsőként jutott be a kolozsvári zeneakadémiára"- tette hozzá az igazgató.


A Kölcseyben a legtöbb diák az adott osztály profiljának megfelelő egyetemi oktatást választott
A Kölcseyben a legtöbb diák az adott osztály profiljának megfelelő egyetemi oktatást választott


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: